Mathias Abrahamsson

Varför du inte bör montera solceller själv: tio viktiga skäl!


Med den ökande populariteten av solceller kan det vara frestande att överväga att ta på sig installationsarbetet själv för att spara några extra kronor. Men innan du plockar upp verktygen och går till verket finns det flera starka skäl till varför detta kanske inte är den bästa idén.

Här presenterar vi tio viktiga argument för att inte montera solceller på egen hand och varför du bör överväga att anlita professionella experter för denna uppgift.

1. Behörighet
Först och främst, det är inte bara en teknisk utmaning att installera solceller – det är också en juridisk. Endast auktoriserade elinstallatörer får utföra installationen av solceller, åtminstone när det handlar om elinkopplingar. Att bryta mot detta är dessutom olagligt.

2. Garanti
Om du väljer att installera solceller på egen hand riskerar du att förlora garantin på komponenterna. En enda komponent kan kosta tiotusentals kronor, och om något går fel kan det bli en dyr affär.

3. Säkerhet
En anläggningsägare är skyldig att säkerhetskontrollera sitt solenergisystem. Även om du känner att du kan utföra några enklare kontroller själv, är det professionella elföretag som vet exakt vad som bör undersökas.

4. Fastighetsvärde
Om du någonsin bestämmer dig för att sälja ditt hus, kan en solcellsinstallation som inte är professionellt installerad påverka fastighetens värde negativt.

5. Takets hållbarhet
Olika takmaterial kräver olika monteringsunderlag. Professionella installatörer vet exakt hur installationen ska göras för att vara godkända enligt elsäkerhetsverket, och för att undvika skador på ditt tak.

6. Optimering
Det är inte bara en fråga om att sätta upp panelerna. De måste vinklas och riktas korrekt för att maximera elproduktionen. Ett felsteg här kan kraftigt minska anläggningens effektivitet.

7. Brandsäkerhet
Solcellsanläggningar består av många komponenter och anslutningspunkter som, om de inte installeras korrekt, kan orsaka brand.

8. Kostnadseffektivitet
Även om det kan verka billigare att göra det själv till en början, kan eventuella misstag eller problem som uppstår göra att det blir mycket dyrare i längden.

9. Tidsåtgång
Att installera solceller är inte en enkel uppgift. Det kräver tid, kunskap och rätt verktyg. Att anlita en professionell installatör kan spara dig mycket tid och besvär.

10. Framtidssäkerhet
Tekniken utvecklas ständigt. Genom att anlita en professionell installatör kan du vara säker på att din anläggning är uppdaterad med den senaste tekniken och att den kan uppgraderas i framtiden om så behövs.


Så planerar du att installera en solcellsanläggning se till att anlita en helhetsleverantör som tar ansvar för att allt du behöver ingår – teknik, el, installation, transport med mera.


När du anlitar Freebo ingår allt! Våra experter säkerställer att din solcellsanläggning anpassas efter just ditt hus – ett perfekt antal paneler för dina elbehov.
Boka gratis hembesök  <>