Solceller för det nordiska klimatet

Boka gratis hembesök <>
freebo usp-1
ANPASSAT

Solpaneler anpassade för det nordiska klimatet

freebo usp-2
NÖJDA KUNDER

Över 14 000 nöjda kunder i Norden

freebo usp-4
NÄRPRODUCERAT

Tillverkade i Europa, hos oss får du solpaneler med riktigt hög kvalitet

freebo usp-5
TYST

Troligtvis marknadens tystaste anläggning


Solceller perfekt för Sverige

Det finns många missuppfattningar om solceller, solpaneler och solcellsanläggningar. En vanlig sådan är att de inte passar det nordiska klimatet. Men trots regn, snö och mörka vintrar har du faktiskt riktigt fina förutsättningar för solenergi. En solcellsanläggning i Sverige producerar ungefär samma mängd el som ett motsvarande i Tyskland, det land i världen som har allra flest installerade solceller per invånare.

Dessutom visar en studie från det tekniska forskningsinstitut SINTEF i Norge att solcellerna blir mer effektiva när de hålls svala, och att snö på marken kan reflektera solens strålar och göra instrålningen ännu mer effektiv.

Freebos solceller är byggda för att klara både vinter och sommar, såväl som stora temperaturskillnader och tung belastning från snö. Vi tillverkar våra solceller i Europa, så hos oss får du en solcellsanläggning av riktigt hög kvalité tillverkade under rättvisa och sjysta villkor.  

Läs mer om Freebos solcellspaket <>

Hej! Vad vill du ha hjälp med?

Jag vill skaffa solceller
Jag vill veta mer om solceller

Det låter bra! Om du vill kan vi kontakta dig så får du allt serverat på silverfat. Eller så läser du på själv.

Jag vill bli kontaktad
Jag vill läsa på själv

Vad kul att du är intresserad! Först bara – är det ok att vi använder dina uppgifter för att kunna hjälpa dig på bästa sätt?

Jadå!
Nej

Läs fullständiga villkor här

Fint! Vad heter du?

Till sist – vad har du för e-postadress och telefonnummer?

Tack! Vi hör av oss till dig så snart som möjligt, så ska vi se till att du får hjälp. Tills dess, läs gärna vår blogg. Där finns mycket intressant!

Ta mig till bloggen

Ah! Då är det bästa för dig att läsa vidare på vår blogg. Där finns massor av information. Eller ring oss!

Ta mig till bloggen
Ring

Växelriktare

Många utgår från att solenergi är helt tyst – solskenet låter ju ingenting, till skillnad från både vind och vatten. Men faktum är att även solcellsanläggningar låter, vissa av dem kan faktiskt föra ganska mycket oväsen. Växelriktaren som omvandlar energin från likström till växelström kyls av en fläkt och den kan ge upphov till brummande.

Växelriktarens ljudnivå är alltså en viktig faktor att tänka på i valet av solceller. Generellt gäller ju bättre kvalité, desto lägre ljudnivå. För att dämpa ljudet förses växelriktarna vanligen med avskärmning, filter och brusreducering. Ett råd är att vara noga med att jämföra, läsa specifikationer och kolla med solcellsleverantören eller tillverkaren hur tyst anläggningen är. Be att få siffror och garanti på växelriktarens maximala decibelnivå för att kunna jämföra anläggningar från olika tillverkare.

Läs mer om ljudnivå här <>

Freebos växelriktare

 • En av marknadens tystaste växelriktare, vilket till och med gör det möjligt att placera enheten inomhus

 • Mycket låg värmeavledning

 • Toppeffektivitet på 98,6%, vilket betyder att mindre energi går förlorad

 • Endast 12 kg, kan enkelt och säkert monteras på en vägg

 • Enkel menynavigering

 • 7 års garanti på växelriktare
Boka gratis hembesök <>

Freebos solcellspaket

Att skaffa egna solceller tycker vi ska vara enkelt. Vi tar hand om allt hela vägen. Först ser vi till att hela solcellsanläggningen blir anpassad till dina behov. Sen installerar vi alla komponenter som behövs, testar systemet och ser till att starta igång det så din elproduktion kommer igång. Självklart ger vi dig också handledning så att du själv har koll på den dagliga driften. Och när det kommer till finansiering, solcellsbidrag och ekonomiskt stöd guidar vi dig rätt på vägen! I samband med ditt köp får du leveransdatum och installationsdatum.

Det ska också kännas tryggt att investera i solceller. En solcellsleverantör lämnar alltid garanti på installationen, garanti på solcellerna och växelriktare. Produktgarantierna innebär att solcellspanelerna inte ska gå sönder inom ett visst antal år. Sen lämnar vi även en så kallad effektgaranti, den garanterar solcellernas effekt under ett visst antal år. Våra produkter har lång garanti. 7 års garanti på växelriktare och 12 års teknisk garanti på solpaneler samt 25 års effektivitetsgaranti.

Läs mer om våra 4 enkla steg <>

Vad kostar solceller?

Är du nyfiken på priset på solceller? För att vi ska kunna ge dig ett anpassat pris behöver vi se hur just ditt hus och ditt tak ser ut. Du är välkommen att ringa eller maila oss på 010-148 00 00 eller kundservice@freebo.se så hjälper vi dig ta fram ett kostnadsförslag på solceller utifrån din villas förutsättningar. Du får en personlig och trygg leverantör som kan svara på alla dina frågor och funderingar.

 • Freebo har installerat över 14 000 solkraftverk med solceller i Norden. Vi gör det enklare än någonsin att få en komplett egen solcellsanläggning.

 • Freebo arbetar med egna etablerade och utbildade installatörer. Kvalitet, långsiktig trygghet och säkerhet genomsyrar allt vi gör, från standarden på våra solceller, till installation och kundservice.

Freebos solpaneler

Solpaneler är en stor och viktig investering och då vill man ju naturligtvis ha det som är bäst i test. När du beställer en anläggning från oss får du solceller tillverkade i Europa och anpassade för vårt nordiska klimat. Solpanelerna är byggda för att klara stora temperaturskillnader, vind, vatten och tung snö. Glaset är pressat extra länge så ingen väta kan komma in och förstöra panelerna. De ska ju sitta länge på din villa, och producera grön el många år framöver.  

Freebo levererar en fullständig solcellsanläggning med alla delar och garantier som behövs för att producera egen solel. Våra solcellsspecialister hjälper dig att pussla ihop en riktigt kraftfull och effektiv anläggning med paneler speciellt anpassade för våra nordiska årstider.


Freebos solceller

 • Utrustad med en speciell antireflexyta som stoppar bländande reflexer och ser till att ljuset går igenom panelglaset in till solcellerna och genererar ström.

 • Snygg mattsvart finish

 • Monokristallina solceller med hög verkningsgrad

 • Egen process för återvinning av solceller – ett måste för miljön
Läs mer om Freebos solcellspaket <>

SKAFFA EGNA SOLCELLER IDAG

BOKA IN ETT SAMTAL MED EN AV VÅRA SOLCELLSSPECIALISTER.


Skatteavdrag solceller

Från 1 januari 2023 får du ett skatteavdrag på upp till 20 procent för investeringar i så kallad grön teknik. Skatteavdraget ersätter det tidigare solcellsstödet och ladda-hemma stödet och sänker därmed kostnaden för solceller.

Det nya gröna skatteavdraget fungerar ungefär som ROT-avdraget och betyder alltså att om två personer gemensamt äger en eller flera fastigheter kan de båda göra ett skatteavdrag på upp till 100 000 kr per år tillsammans. Skatteavdraget har införts i syfte att underlätta klimatomställningen och bidra till att Sverige följer Parisavtalet.


Solceller bidrag

Du vet väl att du det finns fler intäktskällor och bidrag att söka som ägare av dina egna solceller? Här är några användbara länkar.


Solceller tak

Sverige är redo för solenergi och allt fler väljer att installera solceller på sina tak. Nya regler och bidrag har gjort det mer lönsamt med solceller, samtidigt har priset på solpaneler sjunkit och den tekniska utvecklingen har tagit stora steg framåt.

Det är många faktorer som spelar in när du ska jämföra solpaneler och hur mycket el en solcellsanläggning kan producera. Detta styrs av solcellernas effekt, solpanelens effektivitet och hur känslig den är för temperaturer. Sen påverkas effekten även av takets lutning, tomtens skuggning och vilket väderstreck som solpanelerna är installerade i.

Verkningsgrad är ett ord som används ofta när solceller ska jämföras. Numera har dock de allra flesta solceller en verkningsgrad på mellan 16-20 procent, därför är det inte längre en särskiljande faktor. Däremot finns det flera sätt att max­imera verknings­graden, 

freebo-vad-kostar-solceller-3till exempel genom att placera sol­panelerna i rätt vinkel och i söder­läge. För att få så absolut hög verknings­grad som möjligt bör sol­cellerna vara monterade på en skugg­fri yta sluttande mot söder, sydväst eller sydost.

Eftersom Sverige och Sveriges kommuner satsar på solenergi, bistår allt fler kommuner och energibolag med kartläggningar av solenergi i Sverige. Med solkartor kan konsumenter se solcellernas potential och bedöma hur effektiv en solcellsanläggning kan bli. Svensk Solenergi är en branschförening för solcellsleverantörer och erbjuder solkartor till flera kommuner: www.svensksolenergi.se

 

Solenergi Sverige

Solen är en fantastisk energikälla och anledningen till att det finns liv på jorden. Den är ständigt förnybar och kommer inte ta slut inom en snar framtid. I jakten på ett hållbart energisystem har solenergi och solceller kommit att spela en allt viktigare roll. I de flesta fall finns det redan tak att installera solceller på och ingen ny mark behöver användas. Dessutom har tekniken utvecklats och priset på solceller sjunkit, vilket gör lönsamheten bättre och återbetalningstiden kortare.

Solinstrålning är ett mått på infallande solstrålning på en yta, dvs mängden solenergi på en given yta under en given tid. Det uttrycks vanligen i kilowatt-timmar per kvadratmeter (kWh/ m²) eller watt per kvadratmeter (W/m²). I Sverige är den genomsnittliga solinstrålningen 1 060 kWh/ m² per år och vi har generellt många soltimmar (en soltimme räknas som tiden solen lyser med en solinstrålning på minst 120W/m²).

Under år 2020 visade samtliga av SMHIs stationer på mer solskenstid än normalt. I Stockholm var antalet soltimmar 2 118 timmar, Luleå hade totalt 2 085 soltimmar, Göteborg hade 1916, Lund 1 873 soltimmar och Gotland hade hela 2 295 soltimmar under året. Allra flest soltimmar redovisade Svenska Högarna i Stockholms Skärgård med 2372 stycken. Det innebär att förutsättningarna för solenergi är väldigt goda över hela Sverige.