Mathias Abrahamsson

Alf – en äkta solcellskalkylator


Det finns nog få solcellsägare som räknat så mycket som Alf Willén. Sen 1999 har han fört noggrann statistik på sin elförbrukning, sina utgifter och intäkter. För två år sen skaffade han solceller från Freebo och nu är hans slutsats glasklar. “Det är bra grejer och man tjänar pengar på det!”.

Med en god kanelbulle i handen firar Alf tvåårsjubileum för sina solceller. Han skrattar lite och berättar om hur en del brukar ringa till honom och fråga om solceller. Hur kan han vara så säker på att det är så bra?

– Men jag har ju räknat! Vi flyttade till vårt hus 1998 och sen dess har jag statistik på allt, kilowattimmar, räkningar. Jag tycker det är lite kul. Jag har ett excelark som jag fyller på med siffror jag får från nätägare och nu också växelriktarna. I somras fick jag tillbaka pengar från leverantören i fem månader. Det känns ju mäktigt.

Alf och hans fru Margaretha bor i en 185m2 stor villa med ett rejält garage ungefär mitt emellan Uppsala och Enköping. Till barnbarnens förtjusning finns också en liten uppvärmd ovanmarkspool. Yta och prylar drar dock el. Och 25000 kWh per år blev lite för svettigt, så för 15 år sen skaffade paret en bergvärmepump. Den varma och soliga sommaren 2018 började också blicken dras mot energin från vår närmaste stjärna.

– Det var så varmt och fint så vi tänkte att nu skulle man haft solceller! Så vi började ta in offerter.

Alf och Margaretha fick in fyra offerter att ta ställning till.

– Tre av företagen kom med stora buntar som det var nästan hopplöst att ta ställning till. Jag försökte jämföra men det var väldigt bökigt. Någon tyckte att jag skulle smälla upp fullt med paneler på hela taket eftersom taket var så stort. Fast jag inte alls behövde så mycket!

Alf valde bort de tre andra solcellsföretagen. För honom kändes det som att Freebo var de enda som brydde sig på riktigt.

– De krånglade inte. Säljaren på Freebo föreslog mycket färre paneler, som mycket bättre passade våra behov. De lämnade mig inte med en bunt papper utan berättade hur mycket jag skulle få ut och hur mycket jag skulle tjäna. De berättade också att panelerna tillverkas i Österrike och det var ett stort plus. Dessutom var det viktigt för säljaren att min fru var med på mötet eftersom vi är två beslutsfattare i huset. Det var viktigt för mig också – han lyssnade på hennes åsikter och pratade med henne lika mycket som han pratade med mig.
solceller lönar sig
Givetvis nöjde sig inte Alf med att se att elräkningen blev betydligt lättare. Han fortsatte istället räkna och kunde se att Freebos utlovade resultat stämde väl överens med hur det faktiskt blev.

– Nåja, de träffade inte rätt helt på pricken, men det var väldigt, väldigt nära, säger Alf .

Alf gillar bullar – till glädje för installationsteamet som monterade de 34 panelerna på taket.

– De var jättetrevliga så jag bjöd dem på bullar. I början blev det lite fel med antal paneler per växelriktare. Då hade man ju kunnat bli arg men de sa bara “så ska det ju inte vara” och kom och löste det direkt.

Idag, säger Alf, ligger elförbrukningen på en behaglig nivå. Ungefär hälften går åt till hushållet och hälften säljs till elbolaget. Under fem månader under 2021 låg elräkningen till och med på minus – så det blev istället pengar tillbaka. Men Alf hade ju som bekant redan räknat på allt så han var inte särskilt förvånad över just det.

– Många som skaffar solceller märker bara att kostnaderna går ner ordentligt. Det visste jag ju redan. Det som förvånat mig mest är hur mycket el som faktiskt kan produceras. Att solen börjar producera el redan tidigt på morgonen i mars. Och att vi fina månader kan producera så mycket som 1200 - 1600 kWh.

Alf säger att han inte ångrat en sekund att han valde att köpa solceller av Freebo.

– Det är väldigt bra kvalitet. Det är ett tryggt företag, en del andra företag kanske inte finns kvar om ett par år och det behöver man tänka på. Och så är panelerna tillverkade i Österrike och växelriktaren i Tyskland medan de flesta andra är tillverkade i Kina.

Som pensionärer har nu Alf och Margareta börjat kika på att sälja det lite för stora huset och flytta till ett lite mindre.

– Nu när vi funderar på det är det fint att se att värderingen på huset gått upp med solcellerna, skrattar Alf.

– Och i nästa hus blir det absolut Freebo-paneler. Det skulle kännas väldigt konstigt att inte vara Freebos längre!


Intresserad av att veta om din sommarstuga skulle vara lämpat för solceller? Boka in ett möte.
Boka gratis samtal  <>