Mathias Abrahamsson

Riktigt hållbara solpaneler bryr sig både om miljö och människor


När vår vd Mathias Abrahamsson summerar Freebos år 2023 är både kundernas plånböcker, vårt klimat och människorna som tillverkar solpanelerna i fokus. Läs Mathias summering av året nedan! 

Vi är nu en bit inne på ett nytt år. När man tittar tillbaka på 2023, är det roligt att se att fler och fler har förstått värdet av att skaffa solceller. Såklart har elprisernas berg-och-dalbana spelat roll för villaägarnas plånböcker – och man förstått att de där panelerna på taket kan se till att man inte behöver svettas över kvällstidningarnas chockrubriker om elräkningar på tiotusentals kronor.

Men säkert har ett klimat som börjat ge mänskligheten ordentliga örfilar också spelat roll. Vi har sett värmeböljor som inte borde ha varit här. Vi har sett fler stormar, fler jordskred. Vi har sett jordens temperatur slå rekord, ännu en gång, och med större marginal än vad någon trott.

Båda sakerna är – och har alltid varit sen Freebo startade – helt centrala.

Sen var det en sak till – en sak som jag tycker att vi på Freebo är alldeles för ensamma om att sätta i första rummet.

Nämligen människorna som tillverkar solpanelerna.

Jag brukar säga att vi på Freebo valt att gå en lång väg. Vi har valt att tillverka våra paneler i Europa. Det har vi gjort därför att vi vet att människorna som jobbar med det – i vårt fall i Österrike och Italien – mår bra. De har vettiga löner. De har vettiga, rena arbetsförhållanden. De har vettiga villkor.

Människor som får allt det här kostar mer pengar. Så är det och det är precis som det ska.

Jag är väldigt tacksam gentemot våra kunder, som håller med mig i detta, och som valt Freebo med detta i åtanke. För även om vi valt bort lättköpta vinster – de som kommer på bekostnad av människors välmående, där på andra sidan jorden – går det väldigt bra för Freebo. Vi går ännu en gång med ordentlig vinst.

Det är bra för våra kunder, bra för oss, bra för europeisk demokrati och bra för solcellsmarknaden.

För jag tror att det tyder på att äkta hållbarhet – med miljö och medmänsklighet – är något många av oss svenskar värdesätter. Istället för “billiga” lösningar med oklart ursprung.

Vi ser fram emot ett nästa år där vi som värnar om det här blir ännu starkare. Jag vet att vi på Freebo ska jobba för det allt vad vi kan.

Med soliga hälsningar
Mathias Abrahamsson, vd Freebo


Vill du veta mer om våra hållbara solpaneler?
Klicka och lämna dina kontaktuppgifter så hör en av våra solcellsspecialister av sig.
Boka gratis samtal  <>