Mathias Abrahamsson

Allt du behöver veta om solceller, solpaneler och installationer


Allt fler förvandlar villan till ett eget solkraftverk. Vilket är glada nyheter för miljön och klimatet eftersom solceller är ett av de mest miljövänliga sätten att producera el. Solen är en fantastisk källa till grön el, på två timmar tar jorden emot lika mycket energi från solen som hela världens befolkning använder under ett år. Men vad behöver du veta om solceller, solpaneler innan du slår till? 

Sverige är redo för en solrevolution och allt fler väljer att installera en egen solcellsanläggning. Nya regler har gjort det både smidigare och billigare, samtidigt har priserna på paneler sjunkit och den tekniska utvecklingen har tagit stora steg framåt. Men solceller, solkraft och installationen uppfattas fortfarande av många som tekniskt och komplicerat. Här är de viktigaste sakerna som du borde veta om solcellsanläggningar och installationen. 

Så fungerar en solcell
Hur fungerar en solcell egentligen? Inte kan det vara så enkelt att en solstråle träffar en solcell och vips börjar lamporna i villan att lysa? Solceller omvandlar solens strålar till elektrisk energi. När solen lyser på solcellen blir ovansidan negativt laddad och undersidan blir positivt laddad, vilket genererar likström. För att kunna använda elen omvandlas den till växelström i en växelriktare. Men vad är då en solpanel? Det är en sammansättning av flera solceller som tillsammans ökar produktionen av el.

Vilka typer av solceller finns det?
Det finns idag två typer av solceller som dominerar marknaden — monokristallina solceller och polykristallina solceller. Båda är baserade på kisel, det som skiljer solcellerna något åt är verkningsgraden, färgen och priset. Polykristallina solceller är mer mörkblå medan monokristallina solceller är svarta. Utöver det finns det en mängd märken och leverantörer så det är inte helt lätt att jämföra. Men se till att du väljer certifierade solceller, de vanligaste certifieringarna är IEC 61215 och IEC 61730. 

Hur effektiv blir min anläggning?
Det är många faktorer som spelar in när du ska jämföra solpaneler och hur mycket el en anläggning kan producera. Detta styrs av solcellernas effekt, solpanelens effektivitet och hur känslig den är för temperaturer. Sen påverkas effekten även av takets lutning, tomtens skuggning och vilket väderstreck som panelerna är installerade i. Det förnuftiga är att installera en anläggning som täcker ditt energibehov, inte en anläggning som producerar ett stort överskott. 

När du jämför anläggningar finns det två termer som ofta nämns.

  • Toppeffekt (kWp): den största möjliga effekten en solpanel levererar under de bästa förutsättningarna.
  • Verkningsgrad: anger i procent hur mycket av solens energi som solpanelen kan omvandla till elektricitet.

Vad du behöver veta om garantier
Solpaneler låter dig producera din egen, grön el. Och det vill du att panelerna ska göra i decennier framåt. Välj därför solpaneler av hög kvalitet, så att du får en lång effektgaranti. Det ska ju kännas tryggt att investera i solceller. En solcellsleverantör lämnar i regel garanti på installationen, garanti på solcellerna och växelriktare. Produktgarantierna innebär att solcellspanelerna inte ska gå sönder inom ett visst antal år. Sen lämnar vi leverantörer oftast en så kallad effektgaranti, den garanterar solcellernas effekt under ett visst antal år. Med andra ord — hur väl man kan förvänta sig att panelen presterar över tid. Men, sen ska det sägas att solpaneler anpassade för Norden är mycket hållbara och kräver väldigt lite underhåll. 

Installationer och infästning
En solcellsanläggning består av massor av delar och komponenter, det är viktigt att dessa installeras av människor som vet vad de gör så att inte problem uppstår. Den snabba utvecklingen och det ökade intresset för solceller innebär bland annat att regelverket inte riktigt har hängt med, och att det finns många nystartade bolag som vill dra fördel. Ta referenser och fråga hur många anläggningar elinstallationsföretaget gjort tidigare.  

Eftersom solpanelerna oftast ska upp på ditt tak kan det vara bra att känna till hur de fästs. Ofta skruvas solpanelerna fast i den underliggande konstruktionen, därför är det viktigt att installationen håller tätt så att inte vatten tar sig in i huset. Det finns också fästen som inte gör någon åverkan på taket, och på så vis minimeras risken för vattenläckage. I slutändan har alla tak sina utmaningar när det gäller att montera solpaneler, det viktigaste är att din leverantör har en bra och säker lösning som passar just ditt tak. 

Två saker till som är värda att veta
Bygglovet för solceller slopades 2018. Förändringen innebär att det är lättare att installera solceller i kommuner där det tidigare krävdes bygglov. Det innebär också att kostnaden för bygglov försvinner. Men, det kan fortfarande vara så att kommunen kräver bygglov om villan finns i ett kulturskyddat bostadsområde. 

Att bli soldriven är avdragsgillt. Du som privatperson kan göra ett direkt avdrag på upp till 15% på solceller och det dras av direkt från din faktura.

Känns det svårt? Det är det inte. Vi har gjort det superenkelt och ansvarar för allt från start till mål – läs om våra 4 steg för att skaffa solceller.


Vill du lära dig mer? Boka in ett möte med en av våra solcellsspecialister.
Boka gratis samtal  <>