Mathias Abrahamsson

Sälja el allt mindre lönsamt – solceller för eget bruk den bästa investeringen


Det blir fler och fler av de som köpt solceller, och som velat tjäna snabba pengar på att sälja el, som upptäckt att det inte riktigt blev som de tänkt sig. "Jag får inte så mycket betalt för att sälja el som jag trott" är en allt vanligare klagan hos de som köpt stora solcellsanläggningar i förhoppningen om att göra sig en hacka.

Tanken kan ju vara lockande – man har ett rymligt tak, kanske man ska försöka fylla ut det med så många paneler som möjligt? Så man kan låta kronorna rulla in av sig själv.

Problemet med resonemanget är att villkoren för att sälja el blir sämre och sämre. Elpriserna på marknaden kan vara volatila, och de ersättningar som elbolagen erbjuder för överskottsel har minskat i takt med att fler producenter konkurrerar om samma marknad. Dessutom så har den tidigare slopade inmatningsavgiften för de som säljer solel nu återinförts. Elförsäljning är helt enkelt inte längre lika lönsamt som det var för några år sedan, vilket gör att kalkylen för stora solcellsanläggningar ser ännu sämre ut än tidigare.

För de som har valt att installera mindre anläggningar, mer dimensionerade för att täcka sitt eget elbehov, ser situationen ljusare ut. Dessa husägare kan njuta av lägre elräkningar, slipper nätavgifter och är inte beroende av att sälja överskottsel till en ofta oförutsägbar marknad. Att producera egen el innebär också att man kan skydda sig mot framtida elprishöjningar, vilket är en trygghet i dessa osäkra tider.

På Freebo jobbar vi med något vi kallar Förbrukningsoptimerat®. En förbrukningsoptimerad anläggning är ett löfte till dig om att se till att den anläggning du skaffar passar behoven i just ditt hushåll. Vi går noggrant igenom din nuvarande förbrukning och dina planerade (kanske du ska skaffa elbil? Eller pool?). Och så ser vi till att du får rätt antal paneler - inte fler, inte färre. Så slipper du bli besviken över elbolagens utbetalningar.


Ta reda på vad en förbrukningsoptimerad solcellsanläggning innebär för dig.
Klicka och lämna dina kontaktuppgifter så hör en av våra solcellsspecialister av sig.
Boka gratis samtal  <>