Mathias Abrahamsson

Vad kostar det att ladda en elbil hemma?


Att ladda din elbil hemma är betydligt billigare än att tanka bensin, även med höga elpriser. Med solceller på taket kan du dessutom göra det ännu billigare – och smidigare.

Allt fler svenskar skaffar elbil. Nästan en tredjedel av alla nybilsregistreringar är elbilar, och kurvan pekar stadigt uppåt.

Samtidigt rasar en energikris i Europa som får elpriserna att dra iväg och ge obehagliga överraskningar när elräkningen dimper ner i brevlådan.

Med tanke på de höga elpriserna är det inte konstigt om man funderar på vad det egentligen kostar att ladda en elbil hemma. Och om det verkligen lönar sig ekonomiskt att ladda med el istället för att tanka med bensin.

Det snabba svaret är ja, det lönar sig. Även med höga elpriser.

Du kan själv enkelt räkna ut vad en laddning kostar. 

Du multiplicerar helt enkelt elpriset (i kr/kWh) med bilens batterikapacitet (i kWh).

Så om elen kostar 2 kr per kWh och bilen har en batterikapacitet på 80 kWh kommer en laddning från tomt batteri till fullt att kosta 2*80 kr, dvs 160 kr. En fulltankad bensinbil kostar avsevärt mycket mer som bekant, även om elpriset skulle vara det tredubbla.

Det rekommenderas ofta att man laddar sin elbil på natten. För att det ska vara en lönsam strategi behöver du ha ett timavtal för din el, dvs att priset regleras timme för timme efter hur spotpriset (det elpris som gäller på elbörsen Nordpool här och nu) varierar. Annars kostar elen lika mycket dag som natt, och när du laddar spelar ingen roll för ekonomin.

För att ett timavtal ska vara lönsamt behöver du också justera hela din elförbrukning så att du använder mest el under tider på dygnet när elen kostar allra minst. 

Med solceller på taket blir elen istället billigast mitt på dagen när solen skiner. De jobbiga topparna på dagen, när elpriset är som högst, försvinner. Laddningen av elbilen kan nu göras mitt på dagen utan att det ska svida i plånboken. Ett timavtal på elen kombinerat med solceller blir därför lite som att plocka russinen ur kakan.

Laddboxar med så kallad dynamisk lastbalansering kan också se till att bara använda sig av överskottet på elen som produceras. Är elförbrukningen i huset hög för tillfället väntar laddboxen med att ladda tills förbrukningen gått ner igen och snor inte åt sig el från vanliga elnätet.

 Sammantaget blir solceller både ett smart och kostnadseffektivt sätt att hålla elkostnaderna i schack.


Intresserad av solceller och laddbox till ditt eget hus? Boka in ett möte.
Boka gratis samtal  <>