Mathias Abrahamsson

Rekordhöga elpriser och nya skattelättnader har lett till en solcellsboom


Elpriset idag fortsätter stiga till chockhöga nivåer. Under hösten har därför många svenskar använt skatteavdraget för grön teknik och investerat i solpaneler för billigare el. Avdraget fungerar precis som ROT-avdraget och gör det möjligt att dra av upp till 15 % av totalkostnaden för en solcellsinstallation.

Det senaste halvåret har elpriserna rusat i Sverige. Elpriset idag är dubbelt så dyrt som för ett år sen. Med solceller på taket blir du mindre beroende av elmark­nadens upp- och nedgångar, det har lett till att allt fler husägare installerar en solcellsanläggning på taket. Så kan solceller rädda dig från skyhöga elräkningar.

“Varför är elpriset så högt?” är en fråga du slipper sitta och fundera över, eller ständigt jaga det billigaste elpriset.

För att få fler hushåll att installera solceller ändrades nyligen reglerna för statligt stöd. En installation av solceller ger numera ett skatteavdrag på upp till 15 % av totalkostnaden för en solcellsinstallation. Det gamla solcellsstödet togs bort, och byttes till ett system som fungerar precis som RUT och ROT-avdraget.

Men det finns viktiga skillnader. I motsats till det gamla solcellsstödet behöver du inte stå i kö eller fylla i ett besvärligt ansökningsformulär. Allt dras av automatiskt på din faktura. Dessutom, den nya skattereduktionen gäller inte bara för installationsarbetet, även materialkostnaden kan dras av ifall installation och material är på samma faktura. Skatteavdraget kan också användas i flera omgångar, det betyder att du kan få ytterligare skatteavdrag vid framtida utbyggnation av samma anläggning.

Skattereduktionen för grön teknik är på högst 50 000 SEK per person och år. Ett hushåll med två vuxna kan därför göra avdrag på högst 100 000 SEK per år. Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort.

Laddstolpar också
Förutom solceller ingår även laddstolpar och laddpunkter för elfordon i det nya systemet, liksom batterilagring för solel. Genom att ladda din elbil med solenergi gör du inte bara en insats för miljön och klimatet – du sparar också många slantar jämfört med att ladda bilen från elnätet. Speciellt nu när elpriserna når rekordnivåer. Vill du lära dig mer om hur du kan ladda din elbil med solenergi, läs här.

Skattereduktion för grön teknik 2022 ges för:

  • Installation av nätanslutet solcellssystem.Skattereduktion ges med upp till 15 procent av kostnaden för arbete och material.

  • Installation av system för lagring av egenproducerad elenergi. Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material.

  • Installation av laddningspunkt till elfordon. Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material.

Tjänsten Räkna ut din skatt hos Skatteverket låter dig göra en preliminär beräkning av hur mycket skattereduktion du kan få.


Vill du lära dig mer? Boka in ett möte med en av våra solcellsspecialister.
Boka gratis samtal  <>