Mathias Abrahamsson

Dubbel vinst att ladda elbilen med solceller


Genom att ladda din elbil med solenergi gör du inte bara en insats för miljön och klimatet – du sparar också många slantar genom att producera din alldeles egna el.

De flesta ser nog elbilen som det mest självklara bilvalet ur miljösynpunkt. Men många frågar sig också hur vi ska få tillräckligt med förnybar el till framtidens alla elbilar. Ett svar är solceller, som går utmärkt att använda för att ladda elbilen. Det ökar miljönyttan med din elbil och kan också spara mycket pengar.

Gör din egen el – och kör din bil nästan gratis
Med solceller på taket blir du din egen elproducent, vilket gör att du kan minska dina inköp av el. Solel kan du även använda för att ladda elbilen, det är inte ovanligt idag att ha både solceller på taket och laddbox för elbil i garaget. Ju smartare och snålare användning av el i bostaden, desto mer el kan du få över till att ladda elbilen, med dubbel vinst – billigare laddning för bilen, och ökad hållbarhet för miljö och klimat.

Räkna ut bilens förbrukning av solenergi
Funderar du på att installera solceller är det klokt att ta med i beräkningen hur mycket energi elbilen kommer att behöva. Det beror i sin tur både på bilens förbrukning, storlek och hur mycket du använder bilen. Därför behöver du multiplicera bilens energiförbrukning per mil med antalet mil den brukar rulla per dag. Detta är bra att addera till den övriga beräknade hushållselen, när du ska komma fram till hur många solpaneler du behöver. Mer om hur mycket solceller du behöver här.

Ta hjälp av expertis
Har du redan solceller på ditt hus finns det all anledning att ta steget till en elbil nästa gång – och har du redan en elbil, kan det vara bra att ta steget till solceller. Poängen är att du inte behöver göra båda samtidigt, du kan börja med en av investeringarna. Oavsett hur du går tillväga och i vilken ordning, ta hjälp av en expert som räknar ut precis vad du behöver – det är oftast ännu ett bra spartips, eftersom du får hjälp att välja rätt lösning för dina behov redan från början.


Vill du lära dig mer? Boka in ett möte med en av våra solcellsspecialister.
Boka gratis samtal  <>