Mathias Abrahamsson

Solceller till sommarstuga och fritidshus


Det finns inget härligare än långa, varma sommardagar. Men även om svenska sommaren är ljuvlig är den också perfekt för att producera egen el. Genom att installera solceller till fritidshuset eller sommarstugan kan du tvätta, diska och ladda bilen med egenproducerad solel.

Svenskarnas intresse för fritidshus verkar aldrig sina och under pandemin har den ökat ännu mer. Idag har hälften av svenskarna tillgång till fritidshus, även om inte alla själva äger ett. Men, med skenande elpriser kan även det enklaste av hus bli kostsamt i längden. Ett enkelt sätt att hålla nere elräkningen under sommarmånaderna är att installera en solcellsanläggning. Solceller sparar pengar, ökar värdet på huset och minskar klimatutsläppen.

Enligt Energirådgivningen förbrukar en sommarstuga i genomsnitt cirka 6500 kWh per år, vilket innebär att även en mindre anläggning kan täcka hela sommarstugans elbehov under sommarmånaderna. Så även om elpriserna fortsätter skena i Sverige, så har du lyckats besegra systemet och göra dig delvis fri från nordiska elbörsen.

Genom att installera solceller på fritidshuset kan ni dra nytta av det svenska sommarvädret och bli självförsörjande på elektricitet. Här är sex anledningar till att solceller är helt rätt för din sommarstuga eller fritidshus.

  1. Sverige är en strålande plats för solenergi. Trots att Sverige ligger långt norrut har vi grymt bra lägen för solel. I Mellansverige finns anläggningar som producerar lika mycket, eller till och med mer räknat per år, än vissa anläggningar på kontinenten.

  2. Det har aldrig varit billigare att börja tillverka egen el. Priset på solceller har gått ned, speciellt om vi tittar tillbaka 10 år. Solceller är också mer effektiva än någonsin.

  3. Att bli soldriven är avdragsgillt. Du som privatperson kan göra ett direkt avdrag på upp till 15% på solceller och det dras av direkt från din faktura.

  4. En solcellsanläggning höjer värdet på din sommarstuga. Solceller ökar värdet på din bostad vid försäljning. Det är en investering som gör villan mer eftertraktat och samtidigt sänker husets omkostnader.

  5. Det är dags att minska ditt klimatavtryck. Genom att installera en egen solcellsanläggning kan du producerar grön el som ersätter mer smutsig el på elnätet. Du kan sänka elräkningen, få mer pengar på fickan och samtidigt göra ett hållbart val.

  6. Bygglovet för solceller slopades 2018. Förändringen innebär att det är lättare att installera solceller i kommuner där det tidigare krävdes bygglov. Det innebär också att kostnaden för bygglov försvinner.

 


Intresserad av att veta om din sommarstuga skulle vara lämpat för solceller? Boka in ett möte.
Boka gratis samtal  <>