Mathias Abrahamsson

Billiga solpaneler – köpa solpaneler från Kina en samvetsfråga


I en tid då vi strävar efter en mer hållbar och rättvis värld är det viktigt att våra val återspeglar våra värderingar. Solenergi är en av nycklarna till en grön framtid, men inte alla solpaneler är skapade lika. Solcellsexperten Johan Lindahl skriver på LinkedIn – "Från botten av mitt hjärta uppmanar jag er att ordentligt konsultera ert samvete!" 

Solenergi är på uppgång, och det med rätta. Det är en ren och förnybar energikälla som kan forma vår framtid på ett positivt sätt. Men när vi väljer solpaneler är det mer än bara effektivitet och pris som spelar roll. Vi har en möjlighet att göra en insats för rättvisa arbetsvillkor och mänskliga rättigheter genom att inte köpa solpaneler från Kina.

Situationen i Xinjiang, Kina, där uiguriskt slavarbete sker, är en påminnelse om att våra val som konsumenter har konsekvenser. Att välja billiga solpaneler från Kina innebär en risk för att vi indirekt stödjer en praxis som strider mot grundläggande mänskliga rättigheter.

I en intervju med Elinstallatören säger Johan Lindahl att "Det som händer uigurerna är nästintill av vad nazisterna gjorde mot judar." och "Att ställa ursprungskrav är det viktigaste. Transparensen i branschen är dålig och den har minskat sedan de första rapporterna om hur det stod till i Kina kom."

Enligt Johan Lindahl pågår just nu också en prisdumpning av kinesiska solpaneler i Europa. Anledningen – USA vägrar importera dessa på grund av de vedervärdiga förhållanden som råder i Xinjiang-provinsen. Den europeiska lagstiftningen har ännu inte hunnit ikapp. En stor risk med detta – förutom att det stöttar en auktoritär regim – är att europeiska solpanelsproducenter kan få en priskonkurrens de omöjligt kan tävla med, menar Lindahl.

Sedan starten har vi på Freebo valt enbart solpaneler tillverkade i Europa. Givetvis ska köpet av solpaneler till villan vara en god affär. Men är det inte dags att ta ett steg tillbaka från prislappen och även ställa frågor om ursprunget för de solpaneler du tänkt köpa?

-------------------------------------------------------

Solcellsexperten Johan Lindahl är generalsekreterare för den europeiska branschföreningen ESMC och var tidigare talesperson för vår egna branschorganisation Svensk solenergi.

Här finns hela intervjun med Johan – "Köp inte moduler med plånboken gör det med hjärtat".


Boka möte med oss så går vi igenom fördelarna med våra Europeiska solpaneler!
Boka gratis hembesök  <>