Mathias Abrahamsson

Sverige är en strålande plats för solenergi


Solen är en makalös energikälla som vi på jorden använder väldigt lite. I Sverige kommer bara cirka 0.2% av all energianvändning från solen. Samtidigt träffas jorden på två timmar av lika mycket solenergi som världens befolkning använder under ett helt år!

En del länder har hunnit längre än Sverige men det finns fortfarande otroligt mycket kvar att hämta världen över. Till skillnad från vad gamla myter säger så är det inte bara de sydligare nejderna som har verklig nytta av solenergin. Faktum är att området norr om polcirkeln tar emot mest solenergi i världen under juni och juli. Så även ett hus i Norden är en utmärkt plats för att sätta upp solpaneler på taket.

Det går fort att vinna tillbaka energin som går åt vid tillverkningen av solceller. Det gör solenergi till ett av de mest miljövänliga alternativen. Solenergi tillhör de förnyelsebara energikällorna – den tar aldrig slut, till skillnad från det som människan utvinner ur jorden, som kol och olja (nåja, solen kanske slocknar om en sisådär 4 miljarder år). Det är ingen tvekan om att energi som utvinns ur solens strålar är bättre för miljön än de flesta andra energikällor. Så är det även om det såklart också går åt energi för att tillverka solceller. Energin som går åt vid tillverkningen motsvarar en elproduktion i det egna solkraftverket på mellan två och tre år. Och eftersom solpaneler har en livslängd på minst 30 år, så är det en återbetalning med råge!

Idag ligger Tyskland i topp i världen när det kommer till användning av solenergi. Hela 16,7% av den totala energianvändningen kom förra året från just solenergi. Samtidigt händer spännande saker i andra delar av världen – till exempel storsatsar man just nu på solenergi i det klassiska oljelandet Dubai! Det har visat sig vara både billigare och mer effektivt, och nu hakar fler och fler länder på trenden i Mellanöstern.

Vi ser en fantastisk utveckling även här hemma i Sverige. Det är en revolution som håller på att hända. Vi är nu många som vill bidra för att göra mer för vårt klimat. Jag själv har solceller på min villa – är du sugen? Hör av dig så hjälper vi dig med vad som är viktigt att tänka på.


Vill du lära dig mer? Boka in ett möte med en av våra solcellsspecialister.
Boka gratis samtal  <>