Mathias Abrahamsson

Billiga solceller – en dyr affär?


Har du någon gång valt den där lite billigare prylen, trots att du egentligen kände att den där andra lite dyrare nog varit ett lite säkrare kort? Och att du sen, när den lite billigare prylen gått sönder, förbannat dig själv för ditt dåliga val?

Jo, det har vi nog alla gjort någon gång. Varit så där dumsnål.

Kan man göra samma misstag med solpaneler? Självklart. För om man tänker efter – vad är det som gör att en solpanel kan vara så mycket billigare än en annan?

Egentligen är ekvationen inte så svår, sen kan vi välja att blunda för den eller inte. Ett företag behöver tjäna pengar för att kunna existera. Och det företag tjänar pengar på är att sälja en sak en aning dyrare än vad det kostat att tillverka den. Så med lägre tillverkningskostnader kan man som företag ta mindre betalt av kunderna. Är tillverkningskostnaderna högre – ja då behöver man ta mer betalt, annars tjänar man inga pengar.

I de flesta branscher är den dyraste delen av tillverkningskostnaderna de människor som är inblandade i produktionen. Så lönen till de anställda ger stor effekt på slutpriset. Att producera saker i tex Europa kostar mer än på många andra ställen, eftersom anställda här oftast har bättre löner och schyssta förhållanden på jobbet.

Men givetvis går det för mindre nogräknade företag att spara in en hel del tillverkningskostnader på komponenter också. Säkert äger du någon pryl som sällan krånglar och ”bara funkar”. Du äger troligen också en pryl – om du inte redan dumpat den i soptunnan – som varit ren katastrof. Troligen lade du en bra slant för att få den där bättre saken.

Skillnaden mellan prylarna är inte alltid synlig på utsidan. Det handlar om det som löst brukar pratas om som hantverksskicklighet, men också om tid och omsorg. Den där lödningen på ett kretskort som verkligen sitter och inte ruckas lös om några år. Kabeln som inte torkar sönder. Materialet som verkligen håller under lång tid.

Så om man ställer samma fråga igen – kan man vara så där dumsnål med billiga solpaneler och göra misstag? Absolut – och eftersom en solcellsanläggning under alla omständigheter är en ganska ordentlig investering ska du nog ta dig en ordentlig funderare på om besparingen du gjorde när du valde den billiga varianten verkligen är värd det – i långa loppet.


Är det dags för dig att skaffa solceller? Boka in ett möte och hör mer om Freebos kvalitetspaneler tillverkade i Europa.
Boka gratis samtal  <>