Mathias Abrahamsson

Detta ska du tänka på när du jämför solcells­anläggningar


Solceller är en stor och viktig investering och då vill man ju naturligtvis ha det allra bästa. Men vilka solceller som är bäst är en ganska komplicerad fråga. Därför har vi sammanställt några punkter som förhoppningsvis underlättar för dig när du ska jämföra.

Här är fem viktiga saker att tänka på!


1. Ta reda på var solcellerna är tillverkade
Det kanske inte låter som en viktig sak men de bästa solcellerna är de som även är hållbara i produktionsledet. Med det menar vi en mer hållbar produktion, processer för återvinning, socialt ansvarstagande och bra arbetsförhållanden.

Majoriteten av alla solceller som säljs i Sverige är tillverkade i Kina där arbetsförhållandena kan se annorlunda ut än i många andra delar av världen. Senast rapporterade media om en ny studie av konsultfirman Horizon som kopplar solcellstillverkare till tvångsarbete i Xinjiang, Kina. Om man vill köpa solceller med gott samvete är det klokt att ta reda på vart solcellerna är tillverkade, våra är tex tillverkade i Österrike under EU-lagstiftning.

2. Välj certifierade solceller
Bra solceller är certifierade med IEC 61215 och IEC 61730. IEC 61215 är en internationell standard för solpaneler. Certifieringen innebär att man har testat hur pass väl panelerna står sig mot extremt väder, men också sånt som livslängd, hållbarhet och miljönytta. IEC 61730 är en EU-standard för säkra elprodukter. Där står att produkterna ska vara så säkra att ingen kommer till skada och att brand inte uppstår.

3. Monokristallina eller polykristallina
Det finns idag två typer av solceller som dominerar marknaden — monokristallina solceller och polykristallina solceller. Båda är baserade på kisel, det som skiljer solcellerna något åt är verkningsgraden, färgen och priset. Polykristallina solceller har en blåskimrande ton, medan monokristallina solceller är svarta till utseendet. Monokristallina solceller har generellt något högre verkningsgrad än polykristallina och har (enligt oss) en snyggare och mer stilren design.  

4. Jämför produkt- och effektivitetsgaranti
Glöm inte att solceller är en långsiktig investering. De ska sitta på ditt tak i decennier och både spara pengar och göra gott för miljön. Bra leverantörer erbjuder en produktgaranti på minst tio år och en effektivitetsgaranti på 25 år. Precis som med allt annat slits solceller och blir lite mindre effektiva med tiden. Effektivitetsgaranti betyder att leverantören garanterar att solpanelerna ska skapa en viss procent av effekten efter tjugofem år – oftast runt 80 procent.

5. Verkningsgrad
Verkningsgrad är ett ord som används ofta när solceller ska jämföras. Numera har dock de allra flesta solceller en verkningsgrad på mellan 16-20 procent, därför är det inte längre en särskiljande faktor. Däremot finns det flera sätt att maximera verkningsgraden, till exempel genom att placera solpanelerna i rätt vinkeln och i söderläge. För att få så absolut hög verkningsgrad som möjligt bör solcellerna vara monterade på en skuggfri yta sluttande mot söder, sydväst eller sydost.


Vill du lära dig mer? Boka in ett möte med en av våra solcellsspecialister.
Boka gratis samtal  <>