Mathias Abrahamsson

Hur lång leveranstid är det på solceller?


Intresset för att skaffa solceller har fullkomligt exploderat sista månaderna. Den ökade efterfrågan med samtidig komponentbrist har lett till kraftigt förlängda leveranstider – det kan röra sig om upp till 12 månader enligt vissa leverantörer. Men för den som väljer ett solcellsbolag med europeiska leverantörer kan det gå betydligt snabbare.

De kraftigt höjda elpriserna gör att allt fler svenskar skaffar solceller. Tyvärr innebär det att du som vill få upp solceller på taket innan sommaren måste agera nu. Och i värsta fall är det redan försent – det beror på vilken leverantör du väljer.

"Man ska vara glad om man får upp sin solcellsanläggning inom ett halvår om man beställer nu.", säger Anna Werner, vd på Svensk Solenergi.

Hon flaggar för att inställda leveranser från Kina och den globala komponentbristen kan göra att leveranstiderna fortsätter växa. “Fabriken kan vara nedstängd. Man ska få plats i hamnen. Få tag på en container i hamnen. Få plats på ett fartyg för att frakta elektroniken till Europa. Få plats i hamnen i Rotterdam. Det blir försenat på alla håll. Så det är väldigt ryckiga leveranser, väldigt osäkert just nu”. (länk till reportage)

 


Vill du slippa vänta och få solceller till sommaren?
Boka gratis hembesök  <>

Och eftersom intresset för solceller fortsätter att öka är leveranstiderna hos många leverantörer nu ännu längre. I ett reportage med SVT från september i år säger tex Svea Solar att det kan röra sig om så mycket som 12 månaders leveranstid. (länk till reportage)

Den goda nyheten är att det finns leverantörer av solpaneler som har sina fabriker i Europa. På så sätt undviker de leverantörerna många av de risker en asiatisk produktion och transportkedja innebär. En europeisk produktion gagnar dessutom miljön och garanterar helt andra arbetsvillkor för de som jobbar i fabrikerna.

Så vill du vara säker på att få upp solcellsanläggningen på taket innan sommaren är det viktigt att du kollar upp var solpanelerna kommer ifrån. Vi på Freebo tillverkar tex våra solpaneler i Europa (främst i Österrike och Italien) och våra takfästen kommer från Mora i Sverige eller från Tyskland.

Boka gratis hembesök  <>