Mathias Abrahamsson

Komplett guide: Minska din elförbrukning – tipsen som verkligen kan spara el


Efter riktigt jobbiga elräkningar är det många som undrar vad som verkligen sparar el. Vad drar mest el i hemmet? Vi har samlat alla de bästa tipsen och berättar här vilka åtgärder som gör allra störst skillnad. 

Vissa saker kan du göra direkt, andra kräver att du byter ut eller investerar i ny teknik. Sakerna du kan göra direkt är:

1. Minska värmen inomhus. Uppvärmning är det som drar mest el i en eluppvärmd villa, det står för 50-60% av den totala elkostnaden. En grads sänkning kan göra en enorm skillnad. Sänk också temperaturen mer i rum som man inte är i så mycket och håll det svalare i biutrymmen, som garage och källare (men inte så kallt så att du skadar de saker du har där givetvis). Glöm inte heller att sänka tempen på uppvärmda golv. 

2. …och ändra dina vanor lite. Kanske måste du inte kunna gå omkring i t-shirt inomhus mitt i smällkalla vintern. Sätt på dig en varmare tröja eller kofta. Dra en filt över dig i soffan när du kollar på teve. 

3. Ta kortare duschar. Duscha kortare tid och använd lågflödesduschar. Stäng av duschen när du schamponerar håret eller tvålar in dig. Varje minut kortare dusch kan spara ett par tusen kronor på ett år (faktum är att varje sekund mindre du duschar motsvarar samma besparing som att släcka en LED-lampa i en timme…). 

4. …men det är klart att många lampor tillsammans ändå drar el. Ha inte lampor tända i onödan. Gör till vana att släcka lampan när du går ut ur rummet.

5. Koppla ur elektronik som inte används. Det finns nästan alltid apparater som drar onödigt mycket energi i standbyläge. Ett enkelt sätt är att koppla flera apparater till samma grenuttag.

6. Fyll disk- och tvättmaskinen ordentligt och ha koll på rinnande vatten. Undvik handdisk under rinnande vatten, det slösar ordentligt på el eftersom det går åt mycket varmvatten (undvik överhuvudtaget att låta varmvatten rinna - tex när du tvättar ansiktet eller borstar tänderna). Och en maxad tvättmaskin gör givetvis att du minskar antalet tvättar. Och tvättar du på 40 grader istället för 60 går det åt hälften så mycket energi.

Åtgärder som kräver någon form av investering:

1. Isolera ditt hus. Taket orsakar ofta ett mycket stort värmespill. Så att isolera det gör att mängder av energi sparas. Värmen sipprar även genom dåligt isolerade fönster och altandörrar, så byt tätningslister. Det är också enkelt att göra själv. 

2. Byt ut värmesystemet. För den som har direktverkande el är byte till exempelvis luftvärmepump det som snabbast gör susen. Det kan minska elanvändningen markant.

3. Byt ut gamla vitvaror mot nya med bättre energimärkning. Det är viktigt att välja vitvaror och annan elektronik som är A-klassade. Byt till exempel ut din gamla spis mot en induktionshäll, det drar 40% mindre el än en spis med gjutjärnsplattor.

4. Byt ut alla lampor till LED-lampor eller lågenergilampor. Det kan spara mycket energi jämfört med vanliga glödlampor.

5. Installera solceller. Ett annat sätt att minska din elförbrukning är att skaffa solceller och producera din egen hushållsel (Medan det finns flera sätt att värma upp huset är solceller det enda riktigt lättillgängliga sättet för hushåll att skapa sin egen hushållsel). Det gör dessutom att du minskar ditt beroende av elbolag och minskar din miljöpåverkan. Många kunder får till och med tillbaka pengar på sin elräkning under flera månader av året tack vare överskottet av energi som de producerar med solcellerna.

Skulle du genomföra alla dessa saker kan du vara säker på att din elförbrukning minskar drastiskt. Och därmed blir det heller inte lika svettigt att öppna brevet från elbolaget.


Intresserad av vad solceller skulle kunna bidra med till ditt eget hus? Boka in ett möte.
Boka gratis hembesök  <>