Mathias Abrahamsson

Så kan din elförsörjning se ut om 20 år – en liten berättelse från oss på Freebo


Jag heter Anders. I år är det år 2040. Det är tidig sommar och jag sitter ute i min trädgård i kvällssolen och njuter av en svalkande juice på egenodlade jordgubbar och mynta. Det är en lyx att ha tillgång till egna bär och grönsaker under en så stor del av året – vi och många andra odlar dem i små hydroponiska miniväxthus med hjälp av UV-lampor som drivs av solenergi.

Solenergi, ja. Jag minns hur det var för tjugo år sen, när vi skaffade vår första omgång av solpaneler. Panelerna sitter där än idag. Det var precis när solenergiboomen egentligen började. Jag tror att Corona-krisen som kom då fick människor att tänka efter. Vi började fokusera mindre på att resa bort och mer på våra hem och våra sommarstugor. Det blev liksom viktigare att rå om sitt eget kan man säga.

Det är inte så att världen slutat använda el. Faktiskt använder vi nog mer el nu än vi gjorde då. Men vi gör det smartare. Som hemma hos oss. Vår elbil – som vi delar med några grannar – står på parkeringen och laddas upp med hjälp av grannskapets gemensamma laddstation. Idag sitter solpaneler lite överallt, på garage, förrådsbodar och plank. Man använder det man behöver, sen skjutsas elen över till grannskapets alldeles egna elpool. Det räcker och blir över till alla som är med. Kabeln till det offentliga elnätet, den har vi klippt av helt för några år sen.

Under åren har vi också fått fler och fler smarta prylar. Förutom att solkraftverken tuffar på är själva elsystemen mycket mer flexibla. Det är inte bara full fräs hela tiden, av eller på. Grejer som inte används stänger av sig själva. Våra digitala elskåp lär sig också våra vanor och följer väderrapporter, så allt blir ruskigt effektivt.

Det är nästan svårt att minnas hur det var där runt 2020. Nu när man är mycket mer sin egen. Det känns enklare, friare och renare. Jag blundar men solen lyser så där varmt igenom mina ögonlock.

The end :)

Är den här historien bara påhitt?
– Faktiskt inte! Givetvis är det en påhittad situation, men den är inte alls osannolik. Energiförsörjningen är en otroligt viktig framtidsfråga så det är många som försöker sia om vad som ska hända. Till exempel är Energimyndigheten en av dem som menar att vi utan tvekan befinner oss  i en omställning mot andra alternativa sätt att producera el. Digitaliseringen gör ju också, förutom att vi får smartare och smartare prylar, att vi hittar flera nya sätt att dela med oss. Det händer redan i många andra sammanhang.

Solenergi då, är det lösningen?
– Det är klart att det  inte blir den enda lösningen, men kanske den viktigaste! Det är faktiskt bara ett av hundra villatak idag i Sverige som har monterade solpaneler. Vi är verkligen bara i början av utvecklingen. När det kommer igång blir det en riktig energirevolution i Sverige. Och för alla enskilda husägare.

Hur ska man göra för att komma igång som solelsproducent?
– Det är inte krångligt. Det finns fler saker att tänka på men två saker som jag rekommenderar är:

1. Välj en leverantör som tar hand om allt – du vill inte komma i en situation där installatören skyller på installatören eller vice versa.

2. Se till att solpanelerna du väljer klarar av vårt tuffare nordiska klimat – temperaturskillnader, snömassor och rusk.

På så sätt vet du att du får en lösning som håller i längden, och fungerar bra även under de mörkare månader som vi har här.


Vill du lära dig mer? Boka in ett möte med en av våra solcellsspecialister.
Boka gratis samtal  <>