Mathias Abrahamsson

Fyra anledningar till att det är rätt tid att köpa solceller


Sverige har kanonfina förutsättningar för solenergi – vi har långa somrar med många soltimmar. Stora delar av Sverige får faktiskt samma mängd soltimmar som Tyskland, världsettan sett till installerade solceller per invånare. Dessutom har Sverige kallare klimat, vilket gör panelerna mer effektiva. Så är det läge att låta den svenska solen betala din elräkning?

Solkraft erbjuder idag en miljövänligt och aldrig sinande energikälla. Varje dag avger solen mer energi än vi behöver för att driva allt på jorden. Klimatnytta och sänkta elkostnader har fått intresset för solceller på villatak att explodera. Inte så konstigt, förutsättningarna för att producera din egen sol-el har aldrig varit bättre – panelerna är mer effektiva och samtidigt som priserna gått ner.
Här är fyra anledningar till varför det är helt rätt med solenergi just nu.

1. Det har aldrig varit billigare att börja tillverka egen el

Priset på solceller har gått ned, speciellt om vi tittar tillbaka 10 år. Solceller är också mer effektiva än någonsin. Enligt Internationella Energirådet är solenergi är nu den billigaste energikällan i historien, tack vare en internationell politik som uppmuntrar förnybar energi. Eftersom priserna fortsätter att gå ner, förväntas solenergi dominera energimarknaden framöver. Vi människor har börjat tänka på vårt avtryck på jorden och att driva sitt eget solkraftverk är egentligen ett självklart nästa steg. Att producera egen el är idag mer lönsamt än någonsin tidigare.

2. Det är dags att minska ditt klimatavtryck

Ditt klimatavtryck en vanlig måndag börjar redan när du kliver in i duschen på morgonen. Dina matvanor, resan till jobbet, vilken bil du kör och alla andra små vardagsval spelar stor roll för hur mycket utsläpp du orsakar. Genom att installera en egen solcellsanläggning kan du producerar grön el som ersätter mer smutsig el på elnätet. Du kan sänka elräkningen, få mer pengar på fickan och samtidigt göra ett hållbart val.

3. Det är superenkelt att ta del av skatterabatten för grön teknik

Regeringen ger dig just nu en fin skatterabatt så att du kan vara en del av klimatomställningen. Avdraget kan användas om du installerar grön teknik som solceller. Du får dra av 15% på arbets- och materialkostnaden och du behöver inte ens göra något själv. Stödet dras av direkt på fakturan. Tänk på att du behöver köpa både installationen och materialet från samma leverantör, och du behöver ha betalat tillräckligt med skatt under året för att kunna nyttja hela skatterabatten.

4. En solcellsanläggning höjer värdet av din villa

Solceller ökar värdet på din bostad vid försäljning. Det är en investering som gör villan mer eftertraktat och samtidigt sänker husets omkostnader. Då kan en framtida köpare lägga mer på räntekostnaderna och därmed köpa din villa till ett dyrare pris. I en studie från Vattenfall och Sveriges lantbruksuniversitet jämfördes 8000 solcellsinstallationer med 50 000 fastighetsförsäljningar, datan visade att solceller ökar värdet med 14 procent vid en försäljning. Det kanske inte är så konstigt, framtida köpare av din villa kan både producera sin egen el, ladda sin elbil och göra gott för klimatet.

Med oss är det superenkelt att skaffa solceller. Vi tar hand om allt från första kontakt till att anläggningen är igång på ditt tak. Skulle det uppstå någon fråga efter det finns vår fantastiska kundtjänst ett telefonsamtal bort.


Vill du lära dig mer? Boka in ett möte med en av våra solcellsspecialister.
Boka gratis samtal  <>