Mathias Abrahamsson

Vad är normal elförbrukning för en villa?


Har du också ställt dig själv frågan hur det kommer sig att just du har skyhöga elräkningar medan din granne har väldigt låga? Vad är egentligen en normal elförbrukning för en villa i din storlek? Oroa dig inte, vi har svaret!

Vi är alla olika, så även husen… Den normala elförbrukningen för en villa varierar, och det beror på flera saker. Den kanske största eltjuven är uppvärmningen av ditt hus. Har du el-element, eller är det elpatroner som driver dina vattenelement? Ja, då kommer din elförbrukning garanterat öka. Är det också ett gammalt 60-talshus med dålig isolering? Då blir siffran förmodligen fördubblad.

En normal elförbrukning för en svensk villa på 122 kvadratmeter med elvärme är cirka 14 500 kWh per år. I det ingår hushållsel – den el som förbrukas av standardutrustningen i hemmet, tex kylskåp, tvättmaskin eller ugn. Din nya fräsiga TV, robotdammsugare eller råsaftscentrifug ligger också och knaprar watt. 

När vet du om du har en för hög elförbrukning? Det kan vara lite svårt att sätta en exakt gräns för vad som är en för hög elförbrukning. Men om du har en villa på 100-200 kvm borde förbrukningen likna de som illustreras i bilden nedan.

elförbrukning exempel

Din egna elförbrukning kan du enkelt uppskatta genom att räkna så här:

  • Med elvärme:  Multiplicera din boendeyta med 120 (130m2 x 120 = 15600 kWh)

  • Utan elvärme: Multiplicera din boendeyta med 40 (130m2 x 40 = 5200 kWh)

Många elbolag erbjuder appar för att följa elförbrukningen. Använder du dem blir det ännu enklare. Det finns också externa appar som tex Greenely eller Tibber som hjälper dig om du vill.

Sakerna som gör din elförbrukning högre – och din elräkning dyrare – än snittet

Som du säkert förstår finns det ingen universell rangordning för hur mycket varje grej påverkar elpriset i en villa. Det beror som sagt på flera olika saker. Men de som har en låg elförbrukning har förmodligen implementerat alla eller många av tipsen i den här listan:

  • Använd en alternativ uppvärmning. Kan vara bergvärme eller en luftvärmepump för att på så sätt få ner förbrukningen radikalt. 

  • Se till att ditt hus är bra isolerat. Ja, här kan det ju bli svårt om ditt hus är gammalt och svårt att skydda från kyla. Men! Några tips är att byta ut fönster, isolera vinden eller andra områden där värmen läcker ut.

  • Ändra dina vanor med hushållsselen. Alltså inte uppvärmningen, utan alla dina prylar som drar el. Låt dina saker vila genom att stänga av dem med jämna mellanrum istället för att stå i en konstant standby. 

  • En annan femma är ju hur många ni är i hushållet. Ett hjärtlöst och rationellt beslut är ju att kasta ut barnen. Tips! Gör det inte. Det blir ganska tråkig stämning då. Men ni kan ju alltid snacka ihop er om att dra ner på användningen av hushållselen. Bestäm att ni ska göra något roligt för pengarna ni sparar så blir det enklare.

  • Byt elleverantör. Elpriserna kan verkligen variera från leverantör till leverantör… Och vill du göra det ännu billigare så byter du ut elleverantören mot solpaneler på taket.


Spännande! Hur mycket kan jag spara med solpaneler då?

Investeringar brukar aldrig garantera vinst. Men det gör solpaneler! Ditt solkraftverk kommer att sänka din elräkning direkt. Och kanske det bästa av allt är att du kan till och med tjäna pengar. 

Den el du producerar och inte använder själv kan säljas vidare till elnätet och dina grannar. Det är svårt att säga ett exakt belopp för alla villor. Men det rör sig om tusentals kronor per år. Så om du vill sänka din elförbrukning och göra en smart investering för framtiden är solceller definitivt ett av de smartaste alternativen.


Intresserad av att veta hur mycket Freebos solpaneler kan sänka din elräkning?
Boka gratis hembesök  <>