Mathias Abrahamsson

Tydlig värdeökning på hus med solceller


Solceller på taket är givetvis en större investering – men det är pengar du får tillbaka inte bara på en mindre elräkning. Även husets värde ökar ordentligt, visar flera studier.

Man pratar ofta om att solceller sparar dig pengar – sant såklart eftersom du slipper en stor del av elräkningen. Enligt flera studier ökar också värdet på din villa avsevärt genom att installera solceller. 

Det är ju bara att tänka sig själv som husköpare. Husets energikalkyler är bland de viktigaste faktorerna för månadskostnaden. Sitter det redan solceller på taket, ja då slipper man installera själv och får ju dessutom en mycket trevligare elförbrukning. Kanske kan man till och med sälja lite el.

En omfattande studie från Sveriges Lantbruksuniversitet och Vattenfall visar att solceller kan öka husets värde med lika mycket som det de kostade dig och 14% till. 

En studie 2022 från SBAB och Booli visar att värdet på ditt hus kan öka med i snitt 135 000 kronor när du installerar solceller. 

Det finns åtskilliga studier från utlandet som ger en liknande bild. Solceller höjer värdet på din villa – med åtminstone lika mycket som du betalt. Det fina är att du fått billigare elräkningar och en mer miljövänlig elproduktion på köpet.

Glöm inte heller att prata med banken efter att du installerat solcellerna. För även om du inte tänkte sälja kan ett ökat värde sänka ränte- och amorteringskostnaderna för ditt bolån. Om summan av dina bolån hamnar under 50% av husets värde, kan du tex välja att inte amortera. 


Intresserad av att veta hur mycket Freebos solpaneler kan sänka din elräkning?
Boka gratis hembesök  <>