Fem misstag att undvika när du skaffar solceller till villan
Solceller har tagit Sverige med storm. Tekniska framsteg, sänkta materialpriser och skatterabatt på grön teknik har gjort att allt fler vill skaffa solpaneler. Men solcellsrevolutionen har också betytt ett överflöd av leverantörer och produkter, så hur hittar du rätt?
Att hitta rätt solcellsinstallatör och rätt solpanel kan vara en tuff uppgift. Du väljer inte bara ett företag som ska hjälpa dig få upp panelerna på taket, de ska även testa systemet och starta upp det så din elproduktion kommer igång. Du vill också ha en leverantör som har bra garantier och som ser till så ditt system håller länge. Din anläggning ska hålla i minst 30 år, därför är det viktigt att man gör rätt från början. Undvik de här fem misstagen så blir det enklare att skaffa lönsamma och miljövänliga solceller till din villa.
1. Solpanelerna måste klara vårt tuffa nordiska klimat
Den svenska sommaren kan vara ruskigt varm och vintern kan vara brutalt kall. Vi har nog alla märkt att tågrälserna inte pallar vare sig solkurvor eller is. Mobilen dör i kylan precis när vi ska ringa ett viktigt samtal. När det kommer till solpaneler, ska de vara gjorda för att behålla sin form och stabilitet under år av hårda väderpåfrestningar. Det är viktigt, för snö på tak kan vara riktigt tung. Även om snön lätt glider av panelerna, så måste anläggningen palla vikten under snörika vintrar samtidigt som den måste hålla fukt borta under regniga höstdagar. Men snön är inte bara en utmaning för solceller. Den extra reflektionen från snön och kyla kan faktiskt öka din produktion av solenergi.
2. Leverantören ska ta ansvar för alla delar så att du slipper onödiga problem och risker
Allt fler lockas av möjligheten att driva sitt hus med hjälp av förnybar el. Men var vänder du dig om du funderar på att skaffa solceller? Om du är en privatperson med en fin villa, vänd dig till en solcellsleverantör som specialiserar sig på villor. Är du ägare av en fabrik och vill göra din verksamhet mer hållbar, vänd dig till en leverantör som specialiserar sig på fabriker.
Att skaffa ett eget solkraftverk ska vara enkelt. Anlita därför en entreprenör som tar ansvar för projektet i sin helhet, då minskar du risken för problem. Energimyndighetens genomgång visar tyvärr att installationen av många solcellsanläggningar har svåra brister. Om en solcellsanläggning installeras fel kan det leda till bränder och skador på huset. Solcellsinstallationer får enbart utföras av elinstallationsföretag och de ska vara registrerade hos Elsäkerhetsverket.
3. Välj en trygg leverantör med bra garantier som finns kvar länge
Det ska kännas tryggt att skaffa solceller. Det är en viktig investering och du vill att den både minskar dina elräkningar och utsläpp, på samma gång. Panelerna ska sitta länge på din villa, och producera el många år framåt. Se till så att du får bra garantier på dina nya solceller, och se till att du väljer en trygg leverantör som inte går under. Småföretag med ekonomiska problem kommer inte kunna serva din anläggning eller erbjuda dig garantireparationer. Branschen är tyvärr full av oseriösa aktörer som lovat mer än vad de kunnat hålla.
4. Skaffa en anläggning anpassad för din villa
Solenergi fungerar utmärkt i Norden. Vi har långa somrar med många soltimmar. Solenergi är ju inte beroende av värme, utan av bara av mängden solljus. De flesta villatak är stora nog för att installera solceller och skapa tillräckligt med el för att täcka en stor del av den egna elanvändningen. Men, din anläggnings möjlighet att producera el kan variera av flera anledningar – storleken på ditt tak, lutningen, väderstreck, skuggning och hur effektiv din nya fina solcellsanläggning är. Se till att skaffa en anläggning anpassad för din villa med rätt mängd solceller. Det är inte en lönsam affär att sätta upp solceller som ger mer el än vad du gör av med årligen.
5. Se till att anläggningen inte sabbar din wifi och mobiltäckning
Det låter som sci-fi men elektromagnetiska störningar från solceller kan faktiskt störa din wifi eller mobiltäckning. Hela anläggningar har till och med behövts monteras ner på grund av att de skapat störningar på mobiltelefoni och andra samhällsviktiga radiosystem. Men oroa dig inte, en solcellsinstallation sprider inte störningar om man gör installationen på rätt sätt och väljer rätt prylar. Du kan lugnt fortsätta sträckkolla din favvo-serie samtidigt som solcellsanläggningen driver din nya storbilds-tv.