Mathias Abrahamsson

Solceller väderstreck, vilken taklutning – vad är bäst?


I Sverige är solenergi inte bara möjlig, det är faktiskt riktigt effektivt, speciellt tack vare vårt kyligare klimat. Med en bra kombination av rätt väderstreck, taklutning och smart optimering kan du maximera din solenergiproduktion.

Det kyligare svenska klimatet är faktiskt en stor fördel för solceller. Solceller blir mer effektiva i kyliga förhållanden eftersom de genererar mer energi när de inte överhettas. Så även om somrarna inte är lika varma som i många andra länder, är det en fördel för solenergiproduktionen.

Väderstreck

  • Söderläge: Eftersom ost är det väderstreck där solen går upp, och väst det väderstreck där solen går ner, är det mittemellan dessa man helst vill placera sina solceller. Det är här solen skiner som mest, och är alltså perfekt för solceller.

  • Sydost/Sydväst: Det här är fortfarande en bra placering. Du förlorar bara runt 6% energi jämfört med rent söderläge.

  • Ost/Väst: Här kan du förvänta dig cirka 20% mindre energi än i söderläge. Solceller i de här väderstrecken fungerar bäst som komplement i en anläggning.

  • Norrläge: Inte det bästa, ger bara hälften av effekten jämfört med söderläge.

Kika gärna på en karta med väderstreck – tex Google maps för att se hur ditt eget tak vetter.

Taklutning

När det gäller taklutning är det oftast bäst att följa takets naturliga lutning för att hålla kostnaderna nere – det kostar helt enkelt aningen mer med fästen och ställningar för att vinkla upp dem. Det är oftast dock en god affär i alla fall!

På lutande tak är det bra att ha en vinkel som maximerar solintaget under våren och hösten. Den optimala lutningen ligger ofta mellan 30–50 grader, men en avvikelse på cirka 10 grader från det optimala påverkar inte årsproduktionen mycket, endast 1–2%. De flesta hus i Sverige har en taklutning på 40-45 grader, vilket är utmärkt.

Öka avkastningen med optimering

Det finns sätt att öka avkastningen från solceller som inte är riktade i perfekt väderstreck. Med precisionsoptimering kan du minimera förlusten av elproduktion, särskilt på tak som inte är perfekt riktade mot söder. Denna optimering (som inte ska blandas ihop med sträng- eller bypassoptimering som inte är lika exakt) ser till att endast den solcell som skuggas påverkas, inte hela panelen eller strängen. Här kan du läsa om vilken optimering som passar bäst till just din villa.

Så även om dina solceller inte är i det ideala söderläget, kan du med precisionsoptimering kompensera och hålla produktionen på en hög nivå.


Funderingar kring väderstreck, taklutning eller optimering?
Klicka och lämna dina kontaktuppgifter så hör en av våra solcellsspecialister av sig.
Boka gratis samtal  <>