Mathias Abrahamsson

Kapa din elräkning - här är de största fördelarna med solceller


Solenergi förväntas bli den nya kungen av den globala elmarknaden. Enligt rapporten World Energy Outlook förväntas solenergi sätta nya rekord i utbyggnad varje år efter 2022. Dessutom har USA:s president Joe Biden sagt att solen ska stå för hälften av USA:s elektricitet 2050.
…Men hallå! Solenergi kan väl inte vara framtiden för Sverige, det är ju becksvart här uppe i norr? Jodå, solenergi är framtiden även i Sverige. Här får du reda på varför och vad för- och nackdelarna med solenergi är:

Solenergi har blivit en av de billigaste källorna till elproduktion och i framtidens energisystem kommer solenergi att spela en jätteviktig roll. Världen måste nämligen minska den globala uppvärmningen, och för att det ska ske, så måste samhället elektrifieras. Faktum är att elektrifieringen redan pågår för fullt – Tesla, Volvo, Audi, båtar, bussar och lastbilar från Scania, det satsas miljarder på elektriska fordon just nu. Det är en utveckling som bygger helt på förnybara källor som solenergi.

Hur fungerar solenergi?
På två timmar tar jorden emot lika mycket energi från solen som hela världens befolkning använder under ett år. Så det finns gott om energi över för att producera både el och värme på ett klimatsmart sätt. Solenergi är kortfattat energi som kommer från solens ljus och det används som ett samlingsnamn för flera olika användningsområden och olika sätt att ta till vara på solen. Idag finns det nämligen olika tekniker för att utvinna värme eller el ur solstrålar. Vill du läsa mer om de olika teknikerna, klicka här.

Men här i mörka Sverige då?
Trots att Sverige ligger långt norrut har vi förvånansvärt bra läge för solenergi. Vår genomsnittliga solinstrålning är ca 1060 kWh/m² per år, vilket är jämförbart med Tyskland, det land i världen som kommit längst med sin solcellsutbyggnad. 

Fördelar med solenergi

 • Solens energi är ständigt förnybar, den kommer inte ta slut inom överskådlig tid.
 • Solenergi är oerhört effektivt. Det är faktiskt så att jorden tar emot lika mycket energi från solen på två timmar som hela världens befolkning förbrukar under ett helt år.
 • Solenergi ger inga utsläpp under värme- och elproduktionen.
 • Solpaneler behöver nästan inget underhåll och täcks dessutom av långa garantier.
 • Med solceller kapar du elräkningen och blir mindre beroende av elpriserna.
 • Att sätta solceller på taket ökar värdet på ditt hus. Det visar en undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet
 •  Solenergi är miljövänligt. Solenergi ger inga utsläpp under värme- och elproduktionen.

Nackdelar

 • Det kostar att installera en solcellsanläggning. Men den tjänar man in under de år som solcellerna är i bruk.
 • Solcellerna producerar bara el när solen lyser.
 • Solceller producerar mer under sommarhalvåret och mindre under vintern. Men, du kan fortfarande producera riktigt bra med el en vinterdag. Faktum är att solceller är mer effektiva när det är kallt. Snö på marken kan också reflektera solens strålar och göra instrålningen ännu mer effektiv.
 • Solcellerna kan vara känsliga för skugga och kräver bra placering. Men idag finns det smarta solcellsanläggningar som använder optimerare för att öka effekten även när delar av anläggningen är i skugga.

Intresserad av att veta om ditt hus skulle vara lämpat för solceller? Boka in ett möte.
Boka gratis samtal <>